Vikten av friskvård

Förra veckan utnyttjade jag hallen Hundarena Skövde och körde några friskvårdsövningar med mina hundar. Varför detta? Jo då friskvård främst förebygger vill jag främja mina hundars kroppar med det jag kan för att förhindra eller minska risken för sjukdom och skador som kan uppstå under hundens liv. Dessutom har hunden en bra grundkonditon har den lättare att återhämta sig med rehabilitering om skadan trots allt skulle vara framme. Framför allt Lily behöver friskvård då hon lägger om sin belastning för att kunna parera upp sig, mer om hennes symtom och hur hon använder sin kropp kommer jag ta upp i ett senare inlägg.

IÖvningarna ni ser i filmen är:
Sitt-stå-sitt som ska utföras i långsamt tempo för att hunden främst ska träna bakpartiet och lårmuskulaturen. Kan jämföras med våran knäböjövning.
Ligg-sitt-ligg ska också utföras i långsamt tempo och man tränar främst muskultauren kring bogen och skuldror. Snarlik övning att jämföra med är armhävning.
Runda kona valde jag att använda på Lily för att öka smidigheten i hennes sidor och för att göra henne påmind och använda musklerna rätt i långsamt tempo runt, då denna övning är något jobbigare för henne då hon är trebent och behöver lägga om vikten för att kunna parera sig. Prodie valde jag istället köra slalom med för att få fram smidigheten med ett högre koordinationstänk då han går från höger till vänster och tvärtom, men ändå ska arbeta långsamt igenom hindret.
Balans i klippet valde jag att använda mig av en halv upppumpad luftmadrass som hundarna kan gå rakt över fram och tillbaka, stå stilla på, sitta eller ligga. God fantasti och sunt förnyft och man kan försvåra det gradvis för hunden att hålla balansen och kunna parera sig.
Cavaletti läggs på en anpassad låg höjd, sedan kan man justera längden mellan. Lily fick till ett steg emellan som önskat, medan avståndet i skritt var något långt för Prodie (syns ej i klippet).
Diagonal cavaletti på volt innebär att bara en änden av pinnen vilar mot ett slags stöd och andra änden är i marken. Detta kan man göra på en rak linje som vanlig cavaletti också. Viktigt att man byter håll i detta moment i friskvårdsträning för att träna jämt på bägge benen. Men cavalettiövningen är främst till för att stärka bog- och bakparti med hjälp av benlyft och även att hunden får arbeta med sin koordination.
Tunneln använde jag mest som lek och stoj just denna gång men den går absolut att utnyttja i friskvårdssyfte. 

Hoppas ni blev inspirerade och har ni frågor eller behöver hjälp med ett träningsupplägg efter just din hund är ni välkomna att höra av er :)
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Björn » FYSTRÄNING:  ”Latis =)”

  • Pernilla » Träna i vatten:  ”Hej! Jag bor också i Skaraborg och undrar vart åker du och tränar i bassäng ell..”

  • Ingrid » 2 veckors framsteg:  ”Kan sådana smärtor komma från att en hund kastar sig i koppel och har halsband p..”

  • Mia » 2 veckors framsteg:  ”Ser jättebra ut:) vi ska göra första övningarna imorrn ”

  • Mia » Nytt upplägg:  ”Intressant, gäller att se helheten och utanför ramarna:) ska bli kul att följa o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-