Klor & tassar

Har du tagit dig en ordentlig titt på hur din hunds tassar och klor ser ut?

Det är inte alltid ett otränat ögat ser att hunden felbelastar då hundar är fenomenala på att dölja. Men tar man och kollar på trampdynorna kan man se hur hunden lägger sin belastning, är det jämt slitet eller är det mer eller mindre från sida till sida? Även på enskild tass kan man se hur belastningen sker.

Vårat favoritord lagom passar väl för hur långa klorna ska vara, men klart det är en definitationsfråga på vad lagom är. Men ska förklara lite kort nedan vad som händer vid för korta eller för långa klor:
Korta klor- Om hunden har för korta klor och får vara lös och springa mycket är risken stor att den inte får tillräckligt med fäste och har lättare att halka till. Effekten kan snarlikt jämföras med hur vi blir något försiktigare och spändare när det är is ute och vi inte använder brodd, likaså kan hunden uppleva det. I vissa fall kan hunden välja att belasta fram ännu mer för att just få ner klorna lite för bättre fäste.
Långa klor- Har hunden för långa klor kan den dels ha lättare för att skada klor och tår, men den får även felaktig benställning. Är klorna så långa att de tar i marken/golvet när hunden står neutralt kan man ana en annan vinkel i främst carpalleden (hundens handled). För när hunden har för långa klor ombelastar den genom att vinkla carpalen något bakåt för att "lyfta upp" klorna från marken. Långsiktigt kan detta tillstånd leda till inflammationer och i värsta fall atros.

Upplever man däremot att hunden har torra trampdynor, porösa klor eller stelhet i tår och tass som inte beror på yttre faktor eller medicnering kan det tyda på dålig blodcirkulation och det är inte helt ovanligt att det sitter i låsningen i bogen som hindrar blodgenomströmningen till frambenen och i bakpartiet sitter vanligen problemet i länd eller sätesmuskulaturen.

Detta var lite kort om några råd, har du fler frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Björn » FYSTRÄNING:  ”Latis =)”

  • Pernilla » Träna i vatten:  ”Hej! Jag bor också i Skaraborg och undrar vart åker du och tränar i bassäng ell..”

  • Ingrid » 2 veckors framsteg:  ”Kan sådana smärtor komma från att en hund kastar sig i koppel och har halsband p..”

  • Mia » 2 veckors framsteg:  ”Ser jättebra ut:) vi ska göra första övningarna imorrn ”

  • Mia » Nytt upplägg:  ”Intressant, gäller att se helheten och utanför ramarna:) ska bli kul att följa o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-