Träna i vatten

Vattenträningen antigen i simbassäng eller vattentrask/water treadmill är ett otroligt bra komplement för allsidig träning i så väl friskvård som rehabiliteringsyfte, sen att de flesta hundar tycker vatten är roligt är ju ett stort plus. Denna typ av träningsform är avlastande för främst leder och på ett skonsamt sätt tränar du upp hundens hjärt-och lungkapacitit, uthållighet, kondition och styrka.  Den avlastande effekten vattnet ger kan även i rehabiliteringssyfte hjälpa hundar med diagnostiserade neurologiska problem på nytt träna om muskelminnet och återfå balans och stabilitet för att fungera på land. Även efter t.ex diskbråcksoperationer eller tillfälliga förlamningar är detta en suverän träningsform att tillgå för att återfå hundens rörelseomfång. Överviktiga hundar överbelastar redan lederna, därför är det inte alltid det optimala att börja gå längre utan att man istället börjar vattenträna dom.

*Rådgör alltid med veterinär och hundfysioterapeut vad som är det optimala för just din hund, då träning i vattentrask kan i vissa fall vara att föredras framför simning och tvärtom. Även ett individuellt träningsprogram att förhålla sig till är också en god idé.

En gång i veckan är jag iväg och simmar med mina två hundar, berättar lite mer nedan om dom:
Prodie- Fyra årig whippet, som har en gammal skada i vänster carpalled (handleden) som han inte visar några men av i nuläget. Jag mäter emellanåt hans muskler, göra rörelseanalys, lasrar och masserar så håller jag koll om han skulle börja bli stel, felbelasta eller få låsningar, då vi är aktiva inom olika grenar, men främst Personsök och Rallylydnad.
Eftersom han är välmående i kroppen så vi tränar i friskvårdssyfte för att utveckla, men också bevara muskulaturen så passar så väl simbassäng som vattentrask honom. Fördelen dock med vattentrask är att man kan reglera tempo och vattennivå, men även uppnå korrekt och maximal sträckning (extension) av lederna som inte är lika effektiv vid simning.

Lily- Fyra årig Lurcher (vinthundsblandsras, man tror hon är whippet/bordercollie) som har ett amputerat framben. Långsiktigt påverkas kroppen negativt, men med rätt behandling och träning kan hon absolut må ett gott hundliv, vilket hon redan också gör- livsgladare hund får man leta efter.
Liksom henne håller jag koll på hennes musklers mående med mätningar, behandlingar av laser och massage och håller utkik efter förändringar i hennes rörelsemönster.
För hennes del är simmning i bassäng det bästa alternativtet och hon älskar vatten! Hennes kropp felbelastas och kan lätt överansträngas, därför är det viktigt för hennes del med den total avlastningen som simningen ger. Men även att hon får en mer variad typ balansträning i simningen än vad vattentrasken också kommer ge henne. Hon får simma tre korta intervaller och nu är vi inne på femte veckan och ser succesivt resultat att hon hittar för varje gång en allt bättre och bättre simteknik, hon håller ihop bakbena allt bättre och får till ordentliga simtag.

Kort sagt Prodie simmar i friskvårdsyfte, medan Lily egentligen är en hårfingräns mellan rehabilitering och friskvård, då det egentligen inte är själva skadan jag botar eller lindrar, men hjälper henne utveckla sin koordination och kondition inför friskvårdssyfte att använda sin kropp på ett så smidigt och avlastande sätt som möjligt i vardagen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Björn » FYSTRÄNING:  ”Latis =)”

  • Pernilla » Träna i vatten:  ”Hej! Jag bor också i Skaraborg och undrar vart åker du och tränar i bassäng ell..”

  • Ingrid » 2 veckors framsteg:  ”Kan sådana smärtor komma från att en hund kastar sig i koppel och har halsband p..”

  • Mia » 2 veckors framsteg:  ”Ser jättebra ut:) vi ska göra första övningarna imorrn ”

  • Mia » Nytt upplägg:  ”Intressant, gäller att se helheten och utanför ramarna:) ska bli kul att följa o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-