Varför är massage bra?

Hundens rörelseapparat består av skelett, ligament, leder, senor och muskulatur och allt detta tillsammans med nervsystemet går hand i hand för att en hund ska kunna utföra rörelser och därför är det så viktigt att underhålla kroppen för att kunna förebygga mot skador och slitage, men även öka och  bevara ett välmående hos din bästa vän.

Om vi tar massagen som exempel på behandling, vad gör den för nytta?
Den främsta anledningen vi ofta tänker på och även hör är att det är bra för musklerna och att det hjälper att mjuka upp, men massagen gör så mycket mer i din hunds kropp, nedan följer några exempel:

  • Ökar blodcirkulationen- näring och syre i blodet transporteas lättare och effektivare till vävnader, leder, muskler men även också till inre organ.
  • Förbättrar matspälkningsprocessen- I och med att blodflödet ökar och man masserar upp spänningar kommer i många fall magen igång och arbetar rätt igen och på så vis tar kroppen lättare upp näring som bl.a kan användas som energi och bygga muskler. OBS! äter hunden fel typ av mat eller alldeles för mycket är det svårare att uppnå denna effekt, kontakta gärna din veterinär om du har frågor som rör sjukdom eller problematik ang. kosten.
  • Ökar cirkulationen i lymfsystemet- Lymfsystemet är ständigt i arbete för at rensa ut slaggprodukter i kroppen och liksom allt annat som inte underhålls försämras även denna funktion, hunden kan bli mer mottaglig för sjukdomar och det blir "blockeringar" i systemet så att det inte rensas ut. Genom massage och enkelt tådrängage (dra i simhuden mellan tårna) håller man igång cirkulationen och förhindrar att exempel ödem uppstår och hunden får förbättrat immunförsvar.
  • Ökad och förbättrad prestation- I och med de ovansteånde punkterna hjälper det kroppen till ökad och förbättrad prestation i så väl styrka och fart, men även medvetenheten om kroppen, reflexer och pareringar för att på så sätt reagera snabbare och bättre. Man bör göra behandling i kombination till ett träningsprogram utfört individuellt för just din hund för maximal effekt.

Massage hjälper även stressadade hundar, då dom går runt som stålfjädrar och får spänningar i kroppen. Massagen gör även att antistress hormonet oxytocin tillsammans med Endofiner som är kroppens må bra/lyckohormon också utsöndras.

Dessutom skulle oturen vara frammme och hunden skadar sig så återhämtar den sig mycket snabbare om man sedan tidigare gjort regelbundna behandlingar i friskvårdssyfte, då kroppen dels är i redan bra skick i övrigt och inte har andra problem som tar onödig energi i läkningsprocessen, men också att kroppen har ett minne och känner igen behandlingen och kan då svara fortare.

Bara en massa härliga fördelar för din pälskling, så har du inte varit på behandling med din hund tveka inte att boka en tid hos mig eller någon annan hundmassör, canineopat/hundfysioterapeut, kiropraktor etc. i ditt närområde.

Mina kontaktuppgifter finner du
här

Fortsatt trevlig helg på er!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Björn » FYSTRÄNING:  ”Latis =)”

  • Pernilla » Träna i vatten:  ”Hej! Jag bor också i Skaraborg och undrar vart åker du och tränar i bassäng ell..”

  • Ingrid » 2 veckors framsteg:  ”Kan sådana smärtor komma från att en hund kastar sig i koppel och har halsband p..”

  • Mia » 2 veckors framsteg:  ”Ser jättebra ut:) vi ska göra första övningarna imorrn ”

  • Mia » Nytt upplägg:  ”Intressant, gäller att se helheten och utanför ramarna:) ska bli kul att följa o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-