Trappträning del 1

Hur ofta fystränar du aktivt din hund med hjälp utav en trappa?
Övningen i sig kan kanske tyckas vara enkel att bara skritta upp för en trappa, men det är här du bygger grunden! Tänk efter och se gärna på videoklippet, vad krävs för att en hund ska kunna ta sig an en trappa? Gå själv långsamt upp för trappan och känn efter hur din kropp arbetar i varje steg du tar.

Styrka, koordInation och kondition är dom viktigaste byggstenarna och en bra grund är A och O för att förhindra och undvika förslitningar eller andra typer av skador. Går hunden ytterst sällan i trappan gör dessa tillfällen varken till eller från, men jag som bor på tredje våningen i ett lägenhetsområde utan hiss planerar min vardag och hundarnars träning därefter.

Tårtan, det senaste tillskottet i familjen är  nu en valp på 5 månader som håller på och växer och bygger upp sin kropp, därför ska man alltid ta det varsamt och försiktigt! Inte att förväxla med att inte göra något, för våra hundar är inte gjorda utav porslin, men det ska ske med sunt förnyft och i mindre skala för valpar, unghundar och även hundar som är i dålig kondition/otränade. Till exempel trapporna, detta tränas in försikigt och succesivt:

Vecka 1                 Max Prova några steg
Vecka 2 Max prova några steg- en trappa
Vecka 3 Max  en trappa
Vecka 4  Max 2 trappor/ max några steg ner
Vecka 5  Max 3 trappor/ max en trappa ner
Vecka 6  Max 4 trappor /max två trappor ner
Vecka 7                                               Max 5 trappor /max tre trappor ner


Ungefär så här har det sett ut för oss dessa veckor Tårtan bott hos oss, hon var 14 veckor när hon flyttade, hade hon varit yngre hade vi burit henne och att hon bara fått prova några steg under en längre tid. Vill poängtera att hon inte utför någon fysträning, utan att hon får gå i trappan på valfritt sätt! Även att hon varje gång hon behöver gå ut inte behöver gå upp/ner heller, utan detta sker 1-3 ggr/dagen ungefär beorende på vad som annars hittas på om dagarna och så lyssnar jag på när hon är trött och inte vill gå också.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Björn » FYSTRÄNING:  ”Latis =)”

  • Pernilla » Träna i vatten:  ”Hej! Jag bor också i Skaraborg och undrar vart åker du och tränar i bassäng ell..”

  • Ingrid » 2 veckors framsteg:  ”Kan sådana smärtor komma från att en hund kastar sig i koppel och har halsband p..”

  • Mia » 2 veckors framsteg:  ”Ser jättebra ut:) vi ska göra första övningarna imorrn ”

  • Mia » Nytt upplägg:  ”Intressant, gäller att se helheten och utanför ramarna:) ska bli kul att följa o..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-