Den 8/7 startade vår resa mot fjällen, vi planerade att sova ut på ett hotell som låg en timmes bilresa från där vi skulle starta vår vandring. Sagt och gjort, efter suttit i bilen och kört i ca 11 timmar så kom äntligen vi fram. Trötta och förväntansfulla, bortsett från de två som suttit längst bak. De var bara förväntansfulla.

Morgonen därpå var det dags! På Storulvån Fjällstation fyllde vi på med vatten och vägde in vår utrustning. Startvikterna vi bar på var:
Patrik 24 kg
Matilda 15kg
Darwin 5 kg.
Dagens slutmål var Sylarnas fjällstation och slå upp tältet vid foten av berget.
Vandringen startade med några kilometer genom fjällbjörkskog innan man snabbt hamnar ovanför trädgränsen. Första utmaningen är den långa gallerhängbron, här gäller det att hundarna tar det lungt så de inte skadar tassar eller klor.

Sen är det bara att följa den upptrampade leden och spångarna och njuta av naturen. Fjällbäckarna är perfekta ställen att fylla på vatten och även låta hundarna släcka törsten i. Dessutom denna gången fanns det snö kvar på vissa platser, till hundarnas förtjusning!
Sista utmaningen för dagen var att gå över en gallerbro med starkt forsande vatten under innan vi nådde den tänkte platsen för att slå läger inför de två kommande nätterna.

På onsdagen var det dags, mot Storsylen!
Lätt packning, endast det absolut nödvändigaste packades ner, på med selarna på hundarna och sen bar de iväg. Hundarna hade laddat om under natten och kändes starka inför den stora utmaningen. Den första sträckan gick genom den omtalade slottsdalen med glaciärsjön innan stigningen upp på första toppen började, Pyramiden, Där uppe kunde man njuta av milslång utsikt över glaciären och fjällen.Succesivt blev det  svårare terräng, med stora block och klättring där vi fick använda oss av både händer och ben för att ta oss fram. Väl uppe på den mellantoppen kunde vi se över till Norge och ta en vätskepaus, Den sista sträckan mot Storsylen var den absolut mest teknisk krävande biten, hundarna fick fundera mycket på hur de skulle sätta tassarna och fick förlita sig på oss. Men det var en otrolig utsikt där uppe på toppen,  Storsylen var fantastisk! Vi såg långt in i både Norge och Sverige och även Sveriges sydligaste glaciär. Syltoppen är 1762 m.ö.h och ligger på den Norska sidan.

Sen var det dags att påbörja klättringen neråt igen. Än en gång var det mycket samarbete som krävdes mellan oss och hundarna, och m0ttot var "ett steg i taget".
Vi tog en annan väg ner, en brantare men kortare sträcka på stenblock. Längre ner på den brantare sträckan kom sen massa snö och vi tog tillfället i akt att åka pulka ner för en bit av berget. Sagt och gjort så satte vi oss och sen bar de iväg, hundarna superlyckliga att få springa i snön och sträcka ut!
Resten av vandringen tillbaka till tältet var förhållandevis enkel.
Den kvällen somnade hundarna snabbt och gott under tiden vi åt mat och de var nöjda med att få gå in i tältet.

På torsdagen packade vi ihop och vandrade tillbaka till Storulvån samma väg som vi kom ifrån, trötta och nöjda. Väl framme vid bilen så var det två hundar som hoppade in, suckade och somnade direkt.

Denna typen av vandring där vi alla jobbar som team och kommer nära inpå varandra stärker banden, och både man själv och hundarna utvecklas mentalt som fysiskt.
Det man inte får glömma när man går denna vandringen är att man rör sig i ett naturreservat samt renskötselområde, så hundarna ska hållas kopplade.

Vi hade inte perfekt uppladdning de sista veckorna innan avfärd då jag fick en flygtur från hästryggen och skadade ryggen illa, så vill tacka Marie som tog sig tid att sätta laserbehandling på min rygg. Tack vare den behandlingen, positiva starka hundar, en pojkvän som ställde upp och stötta samt en enorm envishet så blev detta en rikigt härlig semester på fjällen OCH berget. Och vi ser  fram emot nästa äventyr!

Teamet denna gången bestod av Segra, Darwin, Patrik och Matilda*Bilderna och filmerna får ej delas eller sparas ner!*

Läs hela inlägget »

Hur ofta fystränar du aktivt din hund med hjälp utav en trappa?
Övningen i sig kan kanske tyckas vara enkel att bara skritta upp för en trappa, men det är här du bygger grunden! Tänk efter och se gärna på videoklippet, vad krävs för att en hund ska kunna ta sig an en trappa? Gå själv långsamt upp för trappan och känn efter hur din kropp arbetar i varje steg du tar.

Styrka, koordInation och kondition är dom viktigaste byggstenarna och en bra grund är A och O för att förhindra och undvika förslitningar eller andra typer av skador. Går hunden ytterst sällan i trappan gör dessa tillfällen varken till eller från, men jag som bor på tredje våningen i ett lägenhetsområde utan hiss planerar min vardag och hundarnars träning därefter.

Tårtan, det senaste tillskottet i familjen är  nu en valp på 5 månader som håller på och växer och bygger upp sin kropp, därför ska man alltid ta det varsamt och försiktigt! Inte att förväxla med att inte göra något, för våra hundar är inte gjorda utav porslin, men det ska ske med sunt förnyft och i mindre skala för valpar, unghundar och även hundar som är i dålig kondition/otränade. Till exempel trapporna, detta tränas in försikigt och succesivt:

Vecka 1                 Max Prova några steg
Vecka 2 Max prova några steg- en trappa
Vecka 3 Max  en trappa
Vecka 4  Max 2 trappor/ max några steg ner
Vecka 5  Max 3 trappor/ max en trappa ner
Vecka 6  Max 4 trappor /max två trappor ner
Vecka 7                                               Max 5 trappor /max tre trappor ner


Ungefär så här har det sett ut för oss dessa veckor Tårtan bott hos oss, hon var 14 veckor när hon flyttade, hade hon varit yngre hade vi burit henne och att hon bara fått prova några steg under en längre tid. Vill poängtera att hon inte utför någon fysträning, utan att hon får gå i trappan på valfritt sätt! Även att hon varje gång hon behöver gå ut inte behöver gå upp/ner heller, utan detta sker 1-3 ggr/dagen ungefär beorende på vad som annars hittas på om dagarna och så lyssnar jag på när hon är trött och inte vill gå också.

Läs hela inlägget »

Hundens rörelseapparat består av skelett, ligament, leder, senor och muskulatur och allt detta tillsammans med nervsystemet går hand i hand för att en hund ska kunna utföra rörelser och därför är det så viktigt att underhålla kroppen för att kunna förebygga mot skador och slitage, men även öka och  bevara ett välmående hos din bästa vän.

Om vi tar massagen som exempel på behandling, vad gör den för nytta?
Den främsta anledningen vi ofta tänker på och även hör är att det är bra för musklerna och att det hjälper att mjuka upp, men massagen gör så mycket mer i din hunds kropp, nedan följer några exempel:

 • Ökar blodcirkulationen- näring och syre i blodet transporteas lättare och effektivare till vävnader, leder, muskler men även också till inre organ.
 • Förbättrar matspälkningsprocessen- I och med att blodflödet ökar och man masserar upp spänningar kommer i många fall magen igång och arbetar rätt igen och på så vis tar kroppen lättare upp näring som bl.a kan användas som energi och bygga muskler. OBS! äter hunden fel typ av mat eller alldeles för mycket är det svårare att uppnå denna effekt, kontakta gärna din veterinär om du har frågor som rör sjukdom eller problematik ang. kosten.
 • Ökar cirkulationen i lymfsystemet- Lymfsystemet är ständigt i arbete för at rensa ut slaggprodukter i kroppen och liksom allt annat som inte underhålls försämras även denna funktion, hunden kan bli mer mottaglig för sjukdomar och det blir "blockeringar" i systemet så att det inte rensas ut. Genom massage och enkelt tådrängage (dra i simhuden mellan tårna) håller man igång cirkulationen och förhindrar att exempel ödem uppstår och hunden får förbättrat immunförsvar.
 • Ökad och förbättrad prestation- I och med de ovansteånde punkterna hjälper det kroppen till ökad och förbättrad prestation i så väl styrka och fart, men även medvetenheten om kroppen, reflexer och pareringar för att på så sätt reagera snabbare och bättre. Man bör göra behandling i kombination till ett träningsprogram utfört individuellt för just din hund för maximal effekt.

Massage hjälper även stressadade hundar, då dom går runt som stålfjädrar och får spänningar i kroppen. Massagen gör även att antistress hormonet oxytocin tillsammans med Endofiner som är kroppens må bra/lyckohormon också utsöndras.

Dessutom skulle oturen vara frammme och hunden skadar sig så återhämtar den sig mycket snabbare om man sedan tidigare gjort regelbundna behandlingar i friskvårdssyfte, då kroppen dels är i redan bra skick i övrigt och inte har andra problem som tar onödig energi i läkningsprocessen, men också att kroppen har ett minne och känner igen behandlingen och kan då svara fortare.

Bara en massa härliga fördelar för din pälskling, så har du inte varit på behandling med din hund tveka inte att boka en tid hos mig eller någon annan hundmassör, canineopat/hundfysioterapeut, kiropraktor etc. i ditt närområde.

Mina kontaktuppgifter finner du
här

Fortsatt trevlig helg på er!

 
Läs hela inlägget »
20245640_10159025832940183_6793461819492948489_n 20245640_10159025832940183_6793461819492948489_nFör några veckor sedan satt jag och scrollade på Facebook och ser plötsligt att "Hundsteg" kommer presentera en ny spännande utbildning inom de närmaste dagarna och eftersom första intrycket gjorde mig nyfiken, väntade jag med spänning.
Helgen kom och nyheten släpptes, man kunde nu utbilda sig till Dog zen & Doga-instruktör hos dom, hur spännande låter inte det?!

Så vad innebär det att bli Dog zen-instruktör?
Zen betyder närvaro och det är precis det man vill sätta fokus på, så i korthet förutom att lära mig om Tellington touch (TTouch), playground for higher leraning, homeopati och holistisk kroppskännedom som håller varandra i hand genom att med bl.a  mjuk och respektfull beröring och träning uppnå önskade förändringar i så väl kropp som själ och ge minskad och förbättrad hälso –som beteendeproblematik, så kommer jag även bli utbildad Doga-instruktör som innebär yoga för hund.

Att yoga är både mediterande, stärkande och ökad medvetenhet för våra kroppar är kanske ingen nyhet, men med handen på hjärtat hur ofta har vi avkopplad såväl mental som fysisk träning med våra pälsklingar, därför känner jag ännu mer att jag brinner för detta och vill lära mig mer om det för att kunna nyttja i min rehabilitering och friskvård mot mina kunder. Precis som oss är hundar olika och har olika förutsättningar och även detta vill jag tillmötesgå i mina behandlingar och konsultationer.

Utbildningen kommer inte börja förrän i december, men håll utkik framöver här på hemsidan och även på Facebook under Dimmans hundhälsa då jag kommer ha hemma arbeten inom behandling, kurser och personlig konsultation.


Namaste!

Läs hela inlägget »

Att djupvågsbehandling används inom human och häst kanske du säkert hört, men inom hund är denna behandlingsmetod fortfarande liten. Jag tycker den här lilla appraten verkar otroligt spännande och vill lära mig mer om denna och dess effekt, därför under vecka 30 ska jag äntligen få låna hem en och testa.

Atlas Maroon One som just denna heter arbetar med att sända in harmoniska och skonsamma pulseringar i kroppen som skapar vågrörelse som når ner i fascian och på så vis kan det som skapar problem luckras upp om det gäller t.ex låsningar och spänningar. Fasica är ett såkallat nätverk av bindväv som omsluter såväl skelett, muskler, leder till organ, därför är det en viktigt del till en fungerande rörelseapparat.

Är du också lika nyfiken som mig på detta och vill veta mer är du varmt välkommen att boka in en tid för din hund under vecka 30 (24-30 juli) då jag erbjuder ett prova på pris på 100 kr/hund+ milersättning vid hembesök, men har även ett rum på Hundarena Skövde i Skultorp att tillgå också.
Enklast är att maila mig på dimmanshundhalsa@live.se eller höra av dig till 0737-288397 för tidsbokning.

Läs hela inlägget »

Vattenträningen antigen i simbassäng eller vattentrask/water treadmill är ett otroligt bra komplement för allsidig träning i så väl friskvård som rehabiliteringsyfte, sen att de flesta hundar tycker vatten är roligt är ju ett stort plus. Denna typ av träningsform är avlastande för främst leder och på ett skonsamt sätt tränar du upp hundens hjärt-och lungkapacitit, uthållighet, kondition och styrka.  Den avlastande effekten vattnet ger kan även i rehabiliteringssyfte hjälpa hundar med diagnostiserade neurologiska problem på nytt träna om muskelminnet och återfå balans och stabilitet för att fungera på land. Även efter t.ex diskbråcksoperationer eller tillfälliga förlamningar är detta en suverän träningsform att tillgå för att återfå hundens rörelseomfång. Överviktiga hundar överbelastar redan lederna, därför är det inte alltid det optimala att börja gå längre utan att man istället börjar vattenträna dom.

*Rådgör alltid med veterinär och hundfysioterapeut vad som är det optimala för just din hund, då träning i vattentrask kan i vissa fall vara att föredras framför simning och tvärtom. Även ett individuellt träningsprogram att förhålla sig till är också en god idé.

En gång i veckan är jag iväg och simmar med mina två hundar, berättar lite mer nedan om dom:
Prodie- Fyra årig whippet, som har en gammal skada i vänster carpalled (handleden) som han inte visar några men av i nuläget. Jag mäter emellanåt hans muskler, göra rörelseanalys, lasrar och masserar så håller jag koll om han skulle börja bli stel, felbelasta eller få låsningar, då vi är aktiva inom olika grenar, men främst Personsök och Rallylydnad.
Eftersom han är välmående i kroppen så vi tränar i friskvårdssyfte för att utveckla, men också bevara muskulaturen så passar så väl simbassäng som vattentrask honom. Fördelen dock med vattentrask är att man kan reglera tempo och vattennivå, men även uppnå korrekt och maximal sträckning (extension) av lederna som inte är lika effektiv vid simning.

Lily- Fyra årig Lurcher (vinthundsblandsras, man tror hon är whippet/bordercollie) som har ett amputerat framben. Långsiktigt påverkas kroppen negativt, men med rätt behandling och träning kan hon absolut må ett gott hundliv, vilket hon redan också gör- livsgladare hund får man leta efter.
Liksom henne håller jag koll på hennes musklers mående med mätningar, behandlingar av laser och massage och håller utkik efter förändringar i hennes rörelsemönster.
För hennes del är simmning i bassäng det bästa alternativtet och hon älskar vatten! Hennes kropp felbelastas och kan lätt överansträngas, därför är det viktigt för hennes del med den total avlastningen som simningen ger. Men även att hon får en mer variad typ balansträning i simningen än vad vattentrasken också kommer ge henne. Hon får simma tre korta intervaller och nu är vi inne på femte veckan och ser succesivt resultat att hon hittar för varje gång en allt bättre och bättre simteknik, hon håller ihop bakbena allt bättre och får till ordentliga simtag.

Kort sagt Prodie simmar i friskvårdsyfte, medan Lily egentligen är en hårfingräns mellan rehabilitering och friskvård, då det egentligen inte är själva skadan jag botar eller lindrar, men hjälper henne utveckla sin koordination och kondition inför friskvårdssyfte att använda sin kropp på ett så smidigt och avlastande sätt som möjligt i vardagen.

Läs hela inlägget »

Nyhet för i år är att jag äntligen införskaffat laser, ett otroligt komplement tillsammans med massagen men också som enskild behandlingsmöjlighet.

Vad är laser?
LASER står för Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation och kort sagt är laser en slags ljuskälla som producerar synlig eller osynligt ljus beroende på dess ljuseffekt och vad man vill uppnå med behandlingen. Ljuset från medicinska lasern jag har varken bränner eller gör någon skada, utan på ett smärtfritt och skonsamt sätt går ljuset ner i vävnader och på cellnivå.

När används laser?

 • Vid låsningar eller spända muskler
 • Inflammationer
 • Skelettskador
 • Sår
 • Förebyggande syfte
Detta är några exempel där laser kan användas för att öka blodcirkulationen, smärtlindra, minska svullnader och ödem och främja läkeprocessenen vid olika typer av skador. I förebyggande syfte vill man få igång en ökad cellutveckling för att hundens kropp ska få de bästa förutsättningarna inför t.ex en krävande fysisk aktivtet eller inför en operation.

Hur läggs behandling upp?
Helt och hållet beror det på varför man söker behandling och hur hunden svarar, men per behandlingsomgång kan det vara allt från några minuter upp till en halvtimme och man kan behöva göra såpass tätta besök som varann dag till mer utsprida besök.

Reaktioner som kan bli efter behandling
Själva behandlingen gör inte ont och jag visar gärna på dig som ägare först om du är osäker, men hunden kan uppleva ett pirr när man träffar på rätt punkt. Efter behandling reagerar hundar väldigt olika med att man på visa ser direkt förbättring och andra tar det några behandlingar, vissa hundar blir trötta efteråt, andra kan få ökad tillfällig värk för att man startat igång läkningsprocess och vissa upplever såkallad skenfriskhet.

Att känna till
Denna typ laser kan inprincip användas närsom och på olika typer av åkommor av såväl sjukdomar, då den är oskadlig, men jag vill poängtera försiktighetsåtgärderna:
 • Jag botar inte sjukdomar utan lindrar endast smärtan, t.ex vid cancer (veterinär ska rådfrågas först)
 • Jag behandlar inte i ögon eller kring ögonområdet
 • Dräktiga tikar ska rådfrågas med veterinär
 • Inför tävlan är det karenstid

Är ni nyfikna på behandling eller vill veta mer får ni gärna kontakta mig på dimmanshundhalsa@live.se

Fortsatt trevlig helg!

 
Läs hela inlägget »

Har du tagit dig en ordentlig titt på hur din hunds tassar och klor ser ut?

Det är inte alltid ett otränat ögat ser att hunden felbelastar då hundar är fenomenala på att dölja. Men tar man och kollar på trampdynorna kan man se hur hunden lägger sin belastning, är det jämt slitet eller är det mer eller mindre från sida till sida? Även på enskild tass kan man se hur belastningen sker.

Vårat favoritord lagom passar väl för hur långa klorna ska vara, men klart det är en definitationsfråga på vad lagom är. Men ska förklara lite kort nedan vad som händer vid för korta eller för långa klor:
Korta klor- Om hunden har för korta klor och får vara lös och springa mycket är risken stor att den inte får tillräckligt med fäste och har lättare att halka till. Effekten kan snarlikt jämföras med hur vi blir något försiktigare och spändare när det är is ute och vi inte använder brodd, likaså kan hunden uppleva det. I vissa fall kan hunden välja att belasta fram ännu mer för att just få ner klorna lite för bättre fäste.
Långa klor- Har hunden för långa klor kan den dels ha lättare för att skada klor och tår, men den får även felaktig benställning. Är klorna så långa att de tar i marken/golvet när hunden står neutralt kan man ana en annan vinkel i främst carpalleden (hundens handled). För när hunden har för långa klor ombelastar den genom att vinkla carpalen något bakåt för att "lyfta upp" klorna från marken. Långsiktigt kan detta tillstånd leda till inflammationer och i värsta fall atros.

Upplever man däremot att hunden har torra trampdynor, porösa klor eller stelhet i tår och tass som inte beror på yttre faktor eller medicnering kan det tyda på dålig blodcirkulation och det är inte helt ovanligt att det sitter i låsningen i bogen som hindrar blodgenomströmningen till frambenen och i bakpartiet sitter vanligen problemet i länd eller sätesmuskulaturen.

Detta var lite kort om några råd, har du fler frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig

 

Läs hela inlägget »

Förra veckan utnyttjade jag hallen Hundarena Skövde och körde några friskvårdsövningar med mina hundar. Varför detta? Jo då friskvård främst förebygger vill jag främja mina hundars kroppar med det jag kan för att förhindra eller minska risken för sjukdom och skador som kan uppstå under hundens liv. Dessutom har hunden en bra grundkonditon har den lättare att återhämta sig med rehabilitering om skadan trots allt skulle vara framme. Framför allt Lily behöver friskvård då hon lägger om sin belastning för att kunna parera upp sig, mer om hennes symtom och hur hon använder sin kropp kommer jag ta upp i ett senare inlägg.

IÖvningarna ni ser i filmen är:
Sitt-stå-sitt som ska utföras i långsamt tempo för att hunden främst ska träna bakpartiet och lårmuskulaturen. Kan jämföras med våran knäböjövning.
Ligg-sitt-ligg ska också utföras i långsamt tempo och man tränar främst muskultauren kring bogen och skuldror. Snarlik övning att jämföra med är armhävning.
Runda kona valde jag att använda på Lily för att öka smidigheten i hennes sidor och för att göra henne påmind och använda musklerna rätt i långsamt tempo runt, då denna övning är något jobbigare för henne då hon är trebent och behöver lägga om vikten för att kunna parera sig. Prodie valde jag istället köra slalom med för att få fram smidigheten med ett högre koordinationstänk då han går från höger till vänster och tvärtom, men ändå ska arbeta långsamt igenom hindret.
Balans i klippet valde jag att använda mig av en halv upppumpad luftmadrass som hundarna kan gå rakt över fram och tillbaka, stå stilla på, sitta eller ligga. God fantasti och sunt förnyft och man kan försvåra det gradvis för hunden att hålla balansen och kunna parera sig.
Cavaletti läggs på en anpassad låg höjd, sedan kan man justera längden mellan. Lily fick till ett steg emellan som önskat, medan avståndet i skritt var något långt för Prodie (syns ej i klippet).
Diagonal cavaletti på volt innebär att bara en änden av pinnen vilar mot ett slags stöd och andra änden är i marken. Detta kan man göra på en rak linje som vanlig cavaletti också. Viktigt att man byter håll i detta moment i friskvårdsträning för att träna jämt på bägge benen. Men cavalettiövningen är främst till för att stärka bog- och bakparti med hjälp av benlyft och även att hunden får arbeta med sin koordination.
Tunneln använde jag mest som lek och stoj just denna gång men den går absolut att utnyttja i friskvårdssyfte. 

Hoppas ni blev inspirerade och har ni frågor eller behöver hjälp med ett träningsupplägg efter just din hund är ni välkomna att höra av er :)
 

Läs hela inlägget »

Snart har lilla prinssesan Lily varit i Sverige i 3 veckor och friskvården för hennes del startade dag ett. Och vad innebär då detta?
Jo, det innebär att förbygga och bibehålla och detta kan man göra ergonomsikt, genom träning inom styrka, koordination och kondition, men främst att man värmer upp/ned innan aktivitet och stretchar.

Att ha en hund med bara tre ben gör att man får ligga steget före och tänka på vilka belastningar hon gör, samtidigt som hon såklart ska få vara hund. Att springa lös och busa älskar hon och har en otrolig kroppskontroll redan där.

Vi låter henne gå i trapporna med måtta och det märks att hon har styrkan för att klara det. Hon får hoppa in i bilen, men vi lyfter alltid ut henne för att minimera påfrestningen som blir i frampartiet vid nedhopp. Och Vid säng och soffa har vi lagt matta för att hon inte ska halka.

Dagen efter hon anlänt var vi förbi djuraffären och köpte en förhöjd matbar för att underlätta vid måltid.

Då jag i nuläget inte har tillgång till laser i företaget vände jag mig till en kollega för laserbehandling av Lily som var välbehövligt och med gott resultat, som nu kan fortsätta behandlas med massage tillvidare. Och hon har nu så smått börjat använda Back on track-täcke och äter även Standardt led och brosk. Så förutom detta och grunläggande träning som passar henne och stretching är jag rätt nöjd över planen för henne. Nästa inlägg om henne tänker jag skriva mer om vad vi tränar och varför.

Läs hela inlägget »